Geschiedenis

28 augustus 1971 is een gedenkwaardige dag in de historie van Sjiwa. Een groep Baarlose jongeren betrekt de kelder van het toenmalige patronaat om deze te gebruiken als open ontmoetingscentrum.

De eigenlijke oprichting is een feit als deze locatie wordt voorzien van een bar, een muziekinstallatie en zitmeubilair. Na die tijd komt er een actief bestuur dat regelmatig aktiviteiten en concerten organiseert. Ook worden diverse commissies opgericht en vinden er regelmatig verbouwingen plaats helemaal uitgevoerd door de vrijwilligers zelf.

Sjiwa heeft zich ook ingezet voor goede doelen. Zo werd er actie gevoerd voor verkeerslichten aan de Napoleonsbaan bij hotel De Molen.

Al gauw werd het 10 jarig bestaan gevierd met een openluchtconcert op sportpark De Berckt met niemand minder dan de bands ”Kansas” en “Foreigner”. In de jaren daarna komen er nog meer grote bands naar het pitoreske Baarlo zoals “The Outlaws”, “Fates Warning”, “Bruce Dickinson”, “Tyketto”, “Nils Lofgren” , “The Sweet”, “Survivor”, “Uriah Heep”, “The Stranglers”.

Ook worden er veel tradities met trots in ere gehouden. Voorbeelden daarvan zijn de flessendag op hemelvaartdag (waarbij jaarlijks stil gestaan wordt bij de overschakeling van flessen bier op tapbier), het kerstmisvoetbal op de kasteelweide, de tiroleravond, de binkenaovend en natuurlijk Paaspop dat in 2006 een speciale editie vierde omdat het 25 jaar geleden was dat de 1e editie gehouden werd...

Een ander hoogtepunt is in 1996 toen Sjiwa het 25 jarig bestaan vierde met een eigen Sjiwa bier “JUBILE” en een heuse competitie tussen groepen bezoekers.

Tegenwoordig zijn er nog enkele vaste aktiviteiten bijgekomen bijvoorbeeld het welbekende Progpower Europe festival i.s.m. de St. Progpower, het Ammytreffen i.s.m. een groep Ammyrijders, de Binkenaovend met de vastelaovend en niet te vergeten Pulse! 

Sjiwa is op haar eigen wijze een verrijking voor de geschiedenis van Baarlo gebleken en voor een degelijk gevarieerd aanbod van aktiviteiten wil men ook graag tot ver in de toekomst garant blijven staan. Hopelijk kunnen in de toekomst nog vele bezoekers, vrijwilligers en bands hun ei kwijt bij deze organisatie van en voor de Baarlose jeugd: jong en oud!

Evenementen

16-11-18 : Casino Sjiwa Royale
17-11-18 : Flessenavond (18+)
15-12-18 : UITVERKOCHT: Hiërezitting (18+)